Vinrot bij vissen. Wat kan ik eraan doen?

  • Geplaatst op
  • Door Mark Steenbergen
  • Geplaatst in vinrot
  • 0

Wat is vinrot bij vissen?

Vinrot is een redelijk veel voorkomende bacteriële infectie bij vissen die de vinnen aantast. Zowel de start- als  rugvin kunnen beschadigd raken, en in ernstige gevallen kan het de hele vinrand aangetast worden.

 

Waardoor ontstaat vinrot?

Vinrot wordt vaak veroorzaakt door bacteriële infecties, zoals Flavobacterium columnare. Deze bacterie floreert goed in een omgeving met slechte waterkwaliteit. Daarnaast kunnen stressfactoren zoals overbevolking, slechte voeding of verwondingen bijdragen aan het ontstaan van vinrot.

 

Hoe ziet vinrot er uit ?

vinrot

 

Enkele veel voorkomende sympomen van vinrot zijn:

  1. Rafelige Vinnen: De vinranden zien er rafelig uit. Dit is vaak een symptoom van het begin stadium van vinrot.
  2. Verminderde Vinomvang: De vinnen lijken te krimpen of worden aangetast, vooral aan de randen.
  3. Witte Randen of Zweren: De aangetaste delen van de vinnen kunnen een witte, melkachtige rand. In gevorderde stadia kunnen zweren of gaten verschijnen.
  4. Roodheid of Zwelling: De basis van de vinnen kan rood kleuren, en er kan zwelling optreden.
  5. Verlies van Kleur: De kleur van de vinnen kan vervagen, en de vinnen kunnen er in zijn algemeenheid ongezond uitzien.

 

Wat kun je doen tegen vinrot ?

Zodra vinrot wordt geconstateerd is het aan te raden om de aangetaste vis, indien mogelijk, te isoleren. Daarnaast raden wij aan om een antibiotica (zoals Esha 2000) toe te dienen.
Verder is het belangrijk om de oorzaak van de vinrot te achterhalen. Meet de waterwaarden en zorg voor voor een gezonde leefomgeving voor uw vissen.
Zorg tevens voor kwalitatief goede voeding dat is afgestemd op de behoeften van uw vissen.

 

onlineaquariumspullen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »