Hoe werkt een oxydator?

In dit artikel wordt de werking van een oxydator uitgelegd

Hoe werkt een Oxydator?

Een oxydator heeft verschillende voordelen in het aquarium. Een oxydator is een apparaatje dat vloeistof omzet naar pure zuurstof en water. Er zijn in totaal 5 verschillende maten beschikbaar: de oxydator mini (tot 60 liter), de oxydator D (tot 100 liter), de oxydator A (tot 400 liter), de oxydator W (tot 4.000 liter) en de oxydator W MAXI (tot 40.000 liter).

 

Een oxydator bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk een houder, een verzwaring en katalysatorsteentjes. De houder wordt gevuld met waterstofperoxide (H2O2). Het katalysatorsteentje zet deze waterstofperoxide om naar de pure zuurstof en water. De verzwaring zorgt dat de oxydator op zijn plek blijft staan in het aquarium.

 

De verschillende onderdelen

 

Waterstofperoxide (H2O2)

 

Waterstofperoxide is de vloeistof waarmee de oxydator wordt gevuld. De waterstofperoxide wordt door een katalysatorsteentje omgezet naar pure zuurstof en water. Dit gebeurt onder de volgende reactie: 2 H2O2 > 2H2O + O2-. De pure zuurstof is negatief geladen wat voordelen met zich mee brengt. Hier komen we later op terug.

 

De waterstofperoxide is in verschillende sterkten te verkrijgen (6% en 12%). De sterkte van de oplossing heeft invloed op de zuurstofafgifte en werkduur van de oxydator. Hoe sterker de oplossing hoe meer zuurstof deze zal afgeven maar hoe eerdere deze op is. De 6% oplossing geeft dus minder zuurstof af per tijdseenheid maar gaat wel langer mee. Er kan van worden uitgegaan dat de 6% dubbel zo lang mee gaat als de 12% maar in deze periode even veel zuurstof afgeeft als de 12% doet in de kortere periode.

 

Katalysatorsteentje

 

Een katalysatorsteentje zorgt er voor dat de waterstofperoxide wordt omgezet naar water en pure zuurstof. Het katalysatorsteentje zet deze reactie in gang maar zal zelf nooit meedoen aan deze reactie. Dit betekend dat het steentje nooit vervangen hoeft te worden omdat deze zelf niet wordt opgebruikt.

 

Het is wel zo dat met het katalysatorsteentje de reactiesnelheid kan worden bepaald. Hoe meer steentjes in een oxydator aanwezig zijn hoe meer waterstofperoxide kan worden omgezet binnen een bepaalde tijd. Heeft uw aquarium een hoge bezetting met veel garnalen of vissen dan kunt u zelf door een katalysatorsteentje toe te voegen er voor zorgen dat er meer zuurstof wordt geproduceerd door de oxydator.

 

Het katalysatorsteentje is verkrijgbaar voor de oxydator mini en de oxydator W,A,D.

 

Voordelen van een Oxydator

 

Het hebben van een oxydator in het aquarium heeft verschillende voordelen. Alle dieren die in het aquarium leven hebben zuurstof nodig om te overleven. Vooral in warmer water kan het voorkomen dat het zuurstofgehalte van het water laag is waardoor de dieren stikken. Door een oxydator te plaatsen kan dit worden voorkomen.

 

In veel garnalen aquaria wordt gebruik gemaakt van sponsfilters die werken op een luchtpomp. Met deze manier van filteren is er ook meteen voldoende toevoer van zuurstof in het aquarium. Echter kan het voorkomen dat de luchtpomp stuk gaat en het filter stil valt. Op deze manier worden er geen afvalstoffen meer omgezet en gaan de bacteriën in het filter dood. Dit samen zorgt voor een grote vraag naar zuurstof waardoor het zuurstofgehalte in het water lager wordt. Een oxydator zal dit opvangen waardoor er voldoende zuurstof overblijft voor de garnalen en andere dieren. Een oxydator kan dus ook worden gezien als een soort verzekering.

 

Omdat de pure zuurstof (O2-) die vrijkomt negatief geladen is kan deze helpen bij het afbreken van afvalstoffen in het aquarium. Afvalstoffen beginnen vaak als NH4 (ammonium) en moeten door het toevoegen van zuurstof worden omgezet naar NO3 (nitraat) wat aquariumplanten kunnen opnemen om te groeien. Door te zorgen voor voldoende zuurstof in het aquarium wordt de waterkwaliteit dus bevorderd wat indirect weer zorgt voor verlaging van de stress bij dieren. Daarnaast ondersteunt een oxydator de plantengroei binnen het aquarium. Omdat de vrijgekomen zuurstof van de oxydator negatief geladen is reageert deze sneller met afvalstoffen dan zuurstof die wordt toegevoegd door een luchtpomp.

 

Conclusie

 

Een oxydator in het aquarium is zeker aan te bevelen. Een oxydator voegt zuurstof toe, zorgt voor een goede omzetting van de afvalstoffen en dient als een soort verzekering voor als andere techniek faalt. Een oxydator is ook goed om te hebben naast een luchtpomp en/of sponsfilter om problemen op later termijn te voorkomen. Een kleine investering die zal zorgen voor een hoop plezier en zekerheid.

 

Naar de oxydatoren.

 

oxydator werking

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »