De Meest Voorkomende Visziektes

  • Geplaatst op
  • Door Mark Steenbergen
  • Geplaatst in visziektes
  • 0

Het is nooit leuk als je aquariumvissen ziekteverschijnselen vertonen. Als je merkt dat je vissen zich anders gedragen, lusteloos zijn of vreemde plekjes op de huid vertonen, is het belangrijk om snel te handelen. We duiken in de meest voorkomende visziekten en de producten die je kunt gebruiken om je vissen weer gezond te krijgen.

 

 

Herkenning van de meest voorkomende visziekten en hoe je ze aanpakt

 

 

Witte Stip

 

Herkenning witte stip

Witte stip is herkenbaar aan kleine, witte stipjes verspreid over de huid en vinnen van je vis. Het lijkt alsof er zoutkorreltjes op zitten. De vis kan ook langs objecten schuren.
Je vis kan zich sloom gedragen, weinig eten en zich duidelijk ongemakkelijk voelen.

 

witte stip vis

 

Behandeling witte stip

 

Witte stip wordt veroorzaakt door een parasiet, die meestal in een aquarium terecht komt bij de aanschaf van nieuwe, geïnfecteerde vissen. Deze kunnen de symptomen bij zich dragen zonder dat het direct zichtbaar is. Daarnaast kan de parasiet ook meekomen met vervuild water of planten uit een ander aquarium.

Voor een effectieve behandeling dient u een gericht medicijn te gebruiken, zoals Esha Exit, Colombo Femsee of HS Aqua Ichtocell.

 

 

 

Vinrot

 

Herkenning van vinrot

Vinrot is herkenbaar aan aangetaste vinnen bij vissen: de vinnen zijn rafelig of hebben rafelige randen. Het kan lijken of er stukjes van de vinnen zijn verdwenen. De randen bij de vinnen kunnen verkleuren door de infectie.
De vissen zelf kunnen lusteloos gedrag tonen en hebben een verminderde eetlust. Ook kunnen ze zich tegen objecten schuren om de irritatie aan de vinnen te verminderen.

 

 

vinrot

 

Behandeling vinrot

De belangrijkste reden voor vinrot is een slechte waterkwaliteit: een te hoge concentratie afvalstoffen (nitraat, nitriet, ammoniak) veroorzaakt door overbevolking, overvoeren of te weinig waterwissels kan vissen vatbaar maken voor infecties. Verbeter daarom onmiddellijk de waterkwaliteit door een gedeeltelijke waterverversing uit te voeren. Maak tevens de bodem grondig schoon.

In ernstige gevallen kan er gebruik gemaakt worden van medicatie, zoals eSHa 2000, Colombo Bactyfec of Sera Baktopur.

 

 

 

Gatenziekte

 

Herkenning van gatenziekte


De gatenziekte wordt veroorzaakt door flagellaten. Dit zijn microscopisch kleine, eencellige organismen. De gatenziekte heeft duidelijke uiterlijke kenmerken: er zijn kleine gaatjes of putjes aanwezig rond de kop van de vis en komt vooral voor bij Cichliden. Soms kunnen deze gaten afgedekt zijn met een witte, slijmerige substantie veroorzaakt door ontsteking of infectie.
De vissen vertonen verminderde eetlust, kunnen minder actief zijn en kunnen zich schuren tegen objecten in het aquarium. Ook kan de vis zich afzonderen van andere vissen.

 

gatenziekte

 

Behandeling gatenziekte

 

Begin met een controle op de waterkwaliteit. Nitriet, nitraat, ammoniak en pH moeten binnen de ideale waarden voor jouw vissoort liggen. Voer eventueel een waterverversing uit, reinig de bodem en zorg er voor dat het filter schoon is.

Zet de geïnfecteerde vissen in een quarantainebak en behandel deze met een gericht medicijn tegen gatenziekte zoals Esha Hexamita, Colombo Flagellex of HS Aqua Spirocell

 

 

 

Huid- en kieuwwormen

 

Herkenning van huid- en kieuwwormen

 

De kieuwen van de vis zijn rood, gezwollen en de vis ademt snel. Een onmiskenbaar teken van kieuwworm besmetting bij Diskusvissen is het tuiten van de mond, en bewegingen alsof de vis braakneigingen heeft. De vissen proberen zich, zonder succes, op deze manier van de parasieten te ontdoen. Tevens vormen de wormen een verslijming op de kieuwen.

Een van de opvallendste symptomen bij huidvormen is dat de huid van de vis hier en daar bedekt is met een troebele, melkachtige laag. Dit is vaak vooral zichtbaar bij de vinnen, de randen van de schubben en de kop. Daarnaast kunnen op de huid kleine rode plekken voorkomen veroorzaakt door kleine bloedingen of wondjes.
De vissen schuren soms langs objecten en ze kunnen onverwachte flitsende bewegingen maken. Ook kan er verkleuring van de huid ontstaan

 

kiewworm

 

Behandeling van huid- en kieuwwormen

 

Zet de zieke vissen in een quarantaine bak en zorg voor een goede waterkwaliteit die past bij de vissoorten. Meet ammoniak, nitriet, nitraat en pH.
Doe een waterverversing van 25-50% en reinig de bodem en filter.
Behandel de zieke vissen met een gericht medicijn tegen kieuw- en huidwormen, zoals eSHa GDEX, Colombo Dactycyd of HS Aqua Camacell.

 

 

 

Schimmel

 

Herkenning van schimmel bij vissen

Schimmel kun je herkennen aan pluizige, witte of grijze plekken op de huid of vinnen. De schimmel begint meestal als kleine puntjes die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot grotere plekken. Soms kan schimmel zich uiten als een slijmerige laag over de huid van de vis. Naast de schimmelplekken kan de huid rondom de infectie er roodachtig geïrriteerd uitzien.

De vis schuurt zich tegen objecten in het aquarium, vertoont verminderde eetlust en kan zich lusteloos gedragen.

 

schimmel bij vis

 

Behandeling van schimmel bij vissen

 

Isoleer de zieke vis in een aparte quarantainebak. Hiermee wordt verspreiding naar andere vissen voorkomen. Ververs 25%-50% van het aquariumwater en test nitriet, nitraat, ammoniak en pH waarden. Zorg er voor dat deze waarden binnen de grenzen voor jouw vissen liggen.

Behandel de geïnfecteerde vis met een geneesmiddel dat speciaal gericht is op het bestrijden van schimmel, zoals HS Aqua Fungicell en eSHa 2000.

 

 

Belangrijke tips voor gezonde aquariumvissen


Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom tot slot nog een paar tips voor gezonde vissen in uw aquarium:

  • Waterkwaliteit is cruciaal: Regelmatige waterverversing, goed filteronderhoud en de juiste waterwaarden (pH, hardheid) zijn essentieel.
  • Voeding: Geef kwalitatief goed voer en varieer.
  • Voorkom stress: Geef  vissen genoeg ruimte, geef ze een rustige omgeving en zorg voor schuilplaatsen.
  • Quarantaine: Plaats zieke vissen apart om verspreiding te voorkomen.



Observeer je vissen goed. Een vroegtijdige herkenning van ziekteverschijnselen kan cruciaal zijn.

 

 

onlineaquariumspullen
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »