CO2 gebruik in het aquarium uitgelegd
CO2 gebruik in het aquarium is iets wat al erg lang gebeurt, maar wat zijn nou precies de voordelen en welke verschillende vormen zijn er? CO2 systemen zien er vaak complex uit, uit welke onderdelen bestaan ze precies en wat doen die onderdelen? Wij leggen het uit!
Waarom heb ik CO2 nodig in mijn aquarium?
CO2 (koolstofdioxide) is nodig voor een goede groei van aquariumplanten. Deze CO2 is nodig voor het proces van fotosynthese, waarbij ze licht, water en CO2 gebruiken om glucose en zuurstof te maken. Dit gebeurt onder de volgende scheikundige reactie; 6H2O + 6CO2 -> 6O2 + C6H12O6.
Bij onvoldoende CO2 kunnen planten onvoldoende groeien. Dit merk je snel genoeg aan je aquariumplanten:
- De bladeren verkleuren of zijn doffer dan normaal
- Er ontstaan gaten in de bladeren van de aquariumplanten
- De aquariumplanten krijgen lange stelen en weinig bladeren
Nu produceren filterbacteriën, bodem en aquariumbewoners ook kleine hoeveelheden CO2, maar lang niet zoveel dan wanneer je zelf CO2 zou toevoegen. Zeker in aquaria met gemiddelde/hoge lichtintensiteit (vaak nodig voor aquariumplanten) is er eigenlijk geen andere optie dan het toevoegen van CO2.
Een mooie bijvangst is dat CO2 de algengroei remt.
Hoe krijg ik CO2 in mijn aquarium?
CO2 kan worden toegevoegd als CO2 in vloeibare vorm of met behulp van gasflessen gevuld met CO2. Beide methoden worden hieronder beschreven.
CO2 toedienen in vloeibare vorm
Vloeibare CO2 bevat koolstof atomen (C) die goed opneembaar zijn voor aquariumplanten. De bemesting is eenvoudig te doseren, maar moet wel handmatig worden uitgevoerd. Hierbij is wel van belang dat bemesting consequent wordt doorgevoerd omdat stabiliteit van fundamenteel belang is in het aquarium. Beluchten is in dit geval belangrijk om van de koolstof atomen (C) CO2 te maken.
CO2 toedienen in gasvorm
Deze vorm van bemesting heeft als nadeel een hogere aanschafprijs, maar biedt wel veel voordelen zoals een precieze en automatische dosering. Voor deze vorm zijn onderstaande componenten nodig, die vaak standaard onderdeel zijn van een complete CO2 set:
Drukgerelaar – deze zorgt er voor dat CO2 in de juiste hoeveelheid wordt toegevoegd aan het aquarium.
Diffuser – Een diffuser heeft een keramische plaat die zorgt voor optimale verkleining van de CO2 bellen zodat de CO2 optimaal wordt opgenomen in het aquarium.
Bellenteller – Hiermee kan exact worden bijgehouden hoeveel CO2 bellen aan het aquarium wordt toegevoegd per tijdseenheid. Er zijn ook diffusers met ingebouwde CO2 bellentellers.
Drop Checker – Met de CO2 drop checker kan worden bepaald of het CO2 gehalte in het aquarium goed is. De drop checker wordt gevuld met indicator vloeistof die met behulp van verkleuring aangeeft of het CO2 gehalte goed is.
Magneetventiel – met een magneetventiel kan het CO2 systeem ‘s-nachts automatisch uitgeschakeld worden. Als de verlichting uit gaat, gaan de aquariumplanten ook in ruststand en gebruiken ze bijna geen CO2. Hiervoor kan overigens ook een schakelklok worden gebruikt.
CO2 slang – deze is nodig om de drukregelaar te verbinden met de diffuser. Dit is een speciale slang omdat CO2 een zuur gas is en niet elke slang hier geschikt voor is.
CO2 gasfles – deze zijn verkrijgbaar in flessen voor éénmalig gebruik (wegwerp) en als hervulbare CO2 flessen die opnieuw gevuld kunnen worden bij een CO2 vulstation.
CO2 balans in het aquarium
Houd er rekening mee dat hoewel CO2 een belangrijk onderdeel is van de plantengroei, een overdosis CO2 geen betere resultaten zal opleveren. Doe voorzichtig! Een overdosis van CO2 kan planten & dierensterfte veroorzaken vanwege het gebrek aan zuurstof. Voor voordelen op de lange termijn moet een constante CO2-concentratie worden gehandhaafd.
De injectiesnelheid van CO2 is afhankelijk van verschillende factoren, zoals stroomsnelheid, oppervlaktevolume, aantal planten, enz. Houdt de dropchecker goed in de gaten of uw aquarium de juiste hoeveelheid CO2 bevat.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...