Betta's: Een Complete Gids

  • Geplaatst op
  • Door Mark Steenbergen
  • Geplaatst in betta
  • 0

Betta's: Een Complete Gids

 

Betta's, ook bekend als Siamese kempvis of Betta splendens zijn populaire aquariumvissen die bekend staan om hun mooie kleuren en lange staart en vinnen, vaak met een gekrulde rand. In deze blog gaan we in op een aantal specifieke behoeften voor het houden van betta’s in een aquarium.

 

betta vis

 

 

De Natuurlijke Omgeving van de Betta

 

Betta’s vinden hun oorsprong in Zuidoost-Azië waar ze vooral voorkomen in ondiep en stilstaand water met een zachte, modderige boedem die vaak dicht begroeid is met planten. De temperatuur van het water waar in ze leven is meestal rond de 24 tot 30 graden Celsius.

 

 

Gedrag en Interactie

 

Solitaire vissen: Mannelijke betta's zijn territoriaal en mogen niet samen gehouden worden. Vrouwelijke betta's kunnen in sommige gevallen in groepen gehouden worden, maar dit vereist een groot aquarium en zorgvuldige introductie. Ook het samen houden van manntjes en vrouwtjes betta’s is af te raden.

 

Medebewoners: Betta's gaan lang niet samen met andere aquariumbewoners. Houd hier rekening mee:

 

1. Kies geen vissen met lange, fladderende vinnen, omdat de betta deze als concurrent kan zien

2. Vermijd ook drukke vissen die de betta kunnen stressen of aan zijn vinnen kunnen gaan nippen

3. Vermijd kleine vissen: die kunnen door de betta worden opgegeten

4. Wat wel kan: rustige vissen die vooral op de bodem zwemmen zoals Corydoras (pantsermeervallen), kleine rasbora's of tetra's, zolang ze geen lange vinnen hebben

5. De meeste betta’s laten grotere garnalen, zoals de Amano garnaal, met rust. Kleinere garnalen kunnen door betta’s worden opgegeten.

 

 

 

Kies het juiste Aquarium voor je Betta


Grootte: Alhoewel betta’s regelmatige in kleine kommen worden verkocht, is dit verre van ideaal. Een betta heeft een aquarium nodig van minimaal 30 liter om voldoende zwemruimte te hebben en een stabiele waterkwaliteit te garanderen. Een groter aquarium van bijvoorbeeld 40 of 60 liter is nog beter.

 

Vorm: Een langwerpig aquarium is beter dan een hoog aquarium, omdat betta's graag horizontaal zwemmen.

 

Deksel: Een deksel is erg belangrijk. Betta's zijn goede springers en kunnen zo uit het aquarium springen. Daarnaast houdt de deksel ook de warmte vast en helpt het om verdamping te voorkomen.

 

Filter: Een filter is noodzakelijk om het water schoon en gezond te houden. Kies een filter met een rustige stroming, want betta's houden niet van sterke stroming. Door de lange vinnen kunnen ze bij een te sterke stroming vermoeid raken. Sponsfilters of filters met een verstelbare uitstroom zijn goede opties.

 

Verwarming: Een heater is belangrijk om de temperatuur van het water stabiel tussen 24-28 ºC te houden. Kies voor een betrouwbare thermostaatverwarming die geschikt is voor de grootte van je aquarium.

 

 

 

Het Inrichten van het Betta Aquarium

 


Substraat
: Een laag grind of zand van 2-5 cm is geschikt. Donkere substraten laten de kleuren van de betta beter uitkomen. Zorg ervoor dat het substraat geen scherpe randen heeft.

 

Planten: Levende planten zijn een must voor een betta-aquarium. Ze bieden schuilplaatsen, verbeteren de waterkwaliteit door afvalstoffen op te nemen en zuurstof te produceren, en dragen bij aan een natuurlijke omgeving. Geschikte planten zijn onder andere:

 

1. Drijfplanten als Limnobium laevigatum en Salvinia natans. Deze temperen het licht en bieden schuilplaatsen wat de betta prettig vind. Betta’s hebben een labyrintorgaan, waarmee ze lucht van de oppervlakte kunnen inademen. Zorg dus wel dat ze altijd toegang hebben tot de wateroppervlakte

2. Planten met grote bladeren zoals javavaren en anubia bieden ook schuilplaatsen aan de betta vissen. Daarnaast doen javavaren en anubias het goed bij weinig licht. Betta’s houden niet van fel licht.

 

Natuurlijke Decoraties: Naast planten kun je decoraties toevoegen zoals

 

Hout: vooral kienhout en spiderwood zijn populair. Deze kunnen eventueel beplant worden met de javavaren of anubias.

 

Stenen: alleen gladde stenen zijn geschikt. Vermijd daarom stenen als dragonstone of lavasteen omdat betta’s zich daaraan kunnen bezeren.

 

Schuilplaatsen: denk aan grotten en ornamenten. Zorg er voor dat er geen scherpe randen zijn en dat de openingen ruim genoeg zijn om te voorkomen dat de betta’s vast komen te zitten.

 

Verlichting: Een aquariumlamp is nodig voor de planten en om de kleuren van de betta mooi te laten uitkomen. Gebruik echter niet te fel licht omdat betta’s betta’s houden van gedimd licht. LED verlichting met een dimmer is daarom ideaal. Een verlichtingsduur van 8-10 uur per dag is voldoende.

 

 

 

Waterkwaliteit: De Sleutel tot een Gezonde Betta

 

Optimale waterparameters voor het houden van betta's:

 

  • Watertemperatuur: 24-28 graden Celsius
  • pH: 6,5-7,5 (licht zuur tot neutraal)
  • kH: tussen 3 en 6
  • GH: tussen 4 en 6
  • Ammoniak en Nitriet: 0 ppm (deze stoffen zijn giftig voor vissen)
  • Nitraat: < 40 ppm (regelmatige waterverversingen zijn nodig om het nitraatgehalte laag te houden)

 

Waterverversing: Ververs iedere 2 weken ongeveer 25% van het aquariumwater. Afhankelijk van de gemeten waterwaarden kan frequentere verversing nodig zijn. Gebruik een hevel om vuil van de bodem te verwijderen. Zorg ervoor dat het nieuwe water dezelfde temperatuur heeft als het aquariumwater en behandel het eventueel met een waterverbeteraar om chloor en zware metalen te neutraliseren.

 

Testen: Test het water regelmatig met een aquariumtestset om de waterparameters te controleren.

 

 

 

Voeding: Een Gebalanceerd Dieet voor je Betta

 

Hoofdvoer: Betta's zijn carnivoren. Speciaal betta-voer in de vorm van pellets of vlokken is ontworpen om aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

Aanvullend voer: Geef je betta af en toe levend of diepvriesvoer zoals:

  • Watervlooien
  • Muggenlarven
  • Artemia (pekelkreeftjes)
  • Tubifex 

 

Hoeveelheid: Voer je betta 2 keer per dag kleine porties. Geef betta’s net zoveel voer als ze in 1 á 2  Overvoeren kan leiden tot vervuiling van het water en gezondheidsproblemen.

 

 

 

Gezondheid en Ziektepreventie

 

Observatie: Observeer je betta's dagelijks op veranderingen in gedrag, eetlust en uiterlijk.

 

Veelvoorkomende ziektes:

Witte stip: Kleine witte stipjes op de vinnen en het lichaam.
Vinrot: Rafelige, gescheurde of korter wordende vinnen.
Fluweelziekte: Goudkleurige waas over het lichaam.
Buikwaterzucht: Opgezwollen buik.
Zwemblaasproblemen: Moeite met zwemmen of drijven.

 

Behandeling: Een aantal van deze ziektes staan beschreven in een blog op deze site. Ook kunt u op de site de diverse geneesmiddelen terug vinden.

 

 

 

onlineaquariumspullen

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »